Миналата година служители на ЕС  от главна дирекция “Конкуренция“ са

...
Миналата година служители на ЕС  от главна дирекция “Конкуренция“ са
Коментари Харесай

“Политико“: Безплатните пътувания на еврочиновници будят въпроси и догадки

Миналата година чиновници на ЕС  от основна дирекция “Конкуренция “ са взели участие в 150 командировки, които са били " напълно или отчасти платени от трети страни ", заяви Еврокомисията в отговор на искане на изданието “Политико “ за достъп до документи. От тях 23 задачи са били финансирани най-малко отчасти от адвокатски адвокатски фирми, консултантски компании и индустриални групи.

Това провокира угриженост измежду политиците и деятелите, настояващи за бистрота, които се притесняват от прекомерно околните връзки сред индустриалните лобисти и чиновниците на Европейски Съюз, които дават отговор за регулирането на някои от най-големите компании в света и най-стойностните бизнес покупко-продажби.

" Това е почтено за жалост ", съобщи пред " Политико " Рене Репаси , немски член на Европейския парламент от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (С&Д). Той съобщи, че рискът чиновниците да подхващат платени пътувания от компании, които може да работят за компании, които Еврокомисията проверява, " хвърля подозрения върху безпристрастността " на антитръстовото звено на Европейска комисия, известно като Групово дело " Конкуренция ". Репаси не вижда сходен проблем в приемането на пътувания от университети и " даже е добре " Европейска комисия " да споделя своите знания със студенти и откриватели ".

Разкритията ще засилят натиска върху огромните институции на Европейския съюз, които към този момент се борят да възстановят репутацията си за етично държание на фона на поредност от кавги, свързани с изказвания за корупция и спорове на ползи.

Миналия месец Еврокомисията стегна личните си правила за пътните разноски. Длъжностните лица към този момент не могат да одобряват спонсорирани пътувания или настаняване, с изключение на когато са платени от университети, държавни управления на страни от Европейски Съюз и огромни интернационалните организации като Организация на обединените нации или Г-20, показва “Политико “. 

" Не знам по какъв начин въобще са си помислили, че това е добра концепция ", съобщи Даниел Фройнд, немски народен представител от " Зелените ", доста активен  по въпросите на прозрачността и честността в Брюксел. 

Вътрешните правила на Европарламента по отношение на пътуванията са по-ясни: Членовете на Екологичен потенциал би трябвало обществено да заявяват до края на месеца след всяко пътешестване, самото пътешестване, настаняването и средствата, получени от трети страни.

Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер съобщи, че изпълнителният орган на Европейски Съюз ще " прегледа " командировките, при които предходната година чиновници са приели пътувания от адвокатски адвокатски фирми и индустриални групи. " Трябва да установим обстоятелствата ", сподели тя пред " Политико " след седмичното съвещание на Еврокомисията в Страсбург.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР